2011. március 20., vasárnap

A gyömbér

Túllőttél a célon az elmúlt vacsorákkal? Netán általános emésztés-helyreállításra vágysz? Köszvényedet kezelnéd? A gyömbér segíthet ebben!
  1. Az Ázsia trópusi esőerdeiből származó fűszernövényt a kínai gyógyászat már Kr. e. 3000 körül is használta. A Római Birodalomban szerelmi ajzószerként volt ismert, és a borokat fűszerezték vele. Indiában a vallásos ünnepek előtt gyömbért rágnak, mert ez leheletüket kellemessé teszi az istenek számára. A gyömbér továbbá jellegzetes mártásaik, a chutney-k és a mango lasse egyik alapja. Az angolszász világban gyomornyugtató italokat készítenek belőle. Az illatszer- és likőripar is szívesen alkalmazza.

    Mire jó?
    Jellegzetes ízét és illatát illóolajtartalma adja. Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha frissen fogyasztod, csak nagyon vékonyan hámozd meg a gyökeret, de az is elég, ha csupán erősen megmosod, és kicsit megdörzsölöd.


    A népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére – hányásoldó, görcsoldó, szélhajtó, puffadáscsökkentő hatása a gyomor- és bélrendszer helyes működését segíti elő. Serkenti az emésztést és az étvágyat. Illóolaja csökkenti a nyálkahártya-irritációt, és kedvezően hat a gyulladásokra is. Alkalmazható hörghurut vagy ízületi bántalmak, például köszvény esetén.
    Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így akkor is alkalmazhatod, ha nagy koncentrációt igénylő tevékenységet végzel (például számítógépes munka vagy gépkocsivezetés). Növeli az immunrendszer ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.


    Néhány alkalmazási tipp
    Olaj: Fájdalmas ízületre külsőleg alkalmazd. Néhány cseppet keverj össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozd be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmakra is alkalmazható.


    Tea: Hámozz meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágd össze apróra, és főzd 0,5 liter vízben fél órán át, majd szűrd le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyaszd, de friss gyömbérgyökértörzset is rágcsálhatsz.
    Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatod.
    Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta használja húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetsz süteményeket, édességeket, szószokat is. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, és mérsékli a bélgázok képződését.


    Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben forralj fel, majd lassú tűzön főzd 20 percig. Ha már nem túl forró, adj mézet és citromlevet hozzá. Hidegen és melegen is ízletes.
    Kulinária: A gyömbér kellemes kísérője a sárgarépának, a citrusféléknek és az almának. Halak mártásához vagy mézeskalács-készítéshez is finom. Sertéssült készítésekor sütés előtt dörzsöld be a hússzeletet fokhagymával és gyömbérrel, ettől porhanyós, omlós és aromás lesz!
    Fontos! Ha kemoterápiás kezelés alatt állsz, vagy véralvadásgátló gyógyszereket szedsz, fogyasztása előtt kérd ki orvos véleményét! Állandó, nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott.

    Lepd meg barátaid!
    Gyömbérsör
    A gyömbérsör alkoholmentes ital. Bő egy hét alatt elkészíthető. Tegyél egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl meleg vizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverd össze, és lefedve tedd meleg helyre. Hagyd állni egy napig. Ez követően 6 napon át mindennap tegyél bele 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrd le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldj fel 75 dkg cukrot, és add hozzá 2 citrom levét. Az elkészített gyömbéres folyadékot keverd össze 3 l hideg vízzel, töltsd üvegekbe, zárd le, és legalább 2 napig hagyd érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el.

    Gyömbérolaj
    Hozzávalók:
    • 25 dkg gyömbér meghámozva és finomra vágva
    • 1 csésze canolaolaj (telítetlen zsírsavakat, Omega 3-at tartalmazó olaj; helyettesíthető földimogyoró- vagy szezámolajjal).
    A gyömbért helyezd tiszta edénybe. Az olajat melegítsd fel 50ºC-ra, öntsd le vele a gyömbért, és tedd hűtőszekrénybe egész éjszakára. (Hűtőben két hétig is eltartható.)
    Hintsd meg vele a párolt rizst, vagy tálald nyersen pácolt hal vagy répasaláta mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése