2011. március 29., kedd

A fokhagyma jótékony hatásárólAz ételek ízesítésén és a nátha elűzésén kívül még nagyon sok mindenre jó. Hatásait a benne rejlő értékes vegyületeknek, illóolajoknak és vitaminoknak köszönheti. A hagymagumó alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz, melyek elsősorban a hagyma jellegzetes szagáért felelősek, valamint kiváló baktériumölők. Mindkét vegyület megtalálható a többi hagymafélében is, de mivel a fokhagyma tartalmazza őket a legnagyobb a koncentrációban, egészségmegőrző hatásuk is jóval erősebb, mint a vörös vagy a lilahagymában. Sok B- és C-vitamin is van a fokhagymában, valamint rákmegelőző flavonodiok.A fokhagyma
* tágítja az ereket,
* csökkenti a vér koleszterinszintjét,
* antibakteriális és gombaellenes hatása révén gombaölő és kitűnő ellenszer a különböző légúti betegségekre,
* vérnyomáscsökkentő,
* véralvadásgátló,
*enyhíti a menstruációs görcsöket,
*erős a nyákoldó hatása,
* segíti az emésztést,
* bélfertőtlenítő,
* bélféregűző,
* serkenti az epe és a máj működését.

Néhány felhasználási terület, melyre sosem gondoltál volna

Régebben a pestist gyógyító orvosok fokhagymát helyeztek jellegzetes, madárszerű álarcukba. A madárfej csőrén át lélegeztek ugyanis, és úgy vélték, ha a pestissel fertőzött levegőt fokhagymával szűrik meg, védelmet élveznek a járvány ellen.
A fokhagyma segít megszabadulni a hangyáktól. Ha néhány frissen tisztított gerezdet elhelyezel a lakásban azokon a területeken, ahonnan vélhetően a hangyák érkeznek, a népi hagyomány szerint nem kell többet aggódnod miattuk.
A régi időkben a fokhagymát összezúzva, gézbe tekerve hüvelygombásodás ellen éjszakai tamponként használták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése