2011. március 29., kedd

Űzd el végleg a szagokat és a vízkövet! - 150 forintból


Annak ellenére, hogy napjainkban sokféle modern tisztítószer közül választhatsz, érdemes időnként újra felfedezni nagyanyáink házi praktikáit: a különböző házi szerekkel olcsón, vegyszermentesen, mégis hatékonyan űzheted el a koszt a lakásból. Az ecetet például így használhatod!
Az ecet egyidős a civilizációnkkal, szinte minden kultúra felfedezte magának, amikor a sört vagy a bort levegővel érintkezni hagyták, és az alkohol oxidációjával ecetsav keletkezett. Az egyik legrégebbi tisztítószer, de a kínaiak például erőt és vitalitást adó italnak tartották. Olcsó, nem irritatív, többféle verziója kapható, és ráadásul természetes szer. A padlástól a pincéig rengeteg helyen veheted hasznát, sőt, még a ruháidat is tisztává varázsolhatod a segítségével.

Így használd az ecetet a konyhában!

Nemcsak salátaöntethez kiváló adalék, de a halszagot is könnyedén semlegesíti. Az edényt vagy a kést áztasd forró ecetes vízbe, és máris megszabadultál a kellemetlen szagtól.

A kezeden maradt hagymaszagot is semlegesítheted, ha némi ecettel bedörzsölöd. Forró ecetes-vizes gőzzel a mikrót is szagtalaníthatod, de az ecetet szódabikarbónával keverve a mosogató lefolyóját is szag-és dugulásmentessé teheted, csak hagyd a keveréket pár percig hatni, aztán öblítsd le forró vízzel.

A krómból és rozsdamentes acélból készült konyhai tárgyak is jól tisztíthatók ecet segítségével, a szernek köszönhetően ráadásul a fényüket is visszakapják. Egy szórófejes flakonba tegyél ecetet, fújd a felületre, majd ronggyal fényesítsd ki.

A különböző műanyagdobozok, melyek átvették az ételek szagát, könnyen újra illatosak lesznek, ha egy szelet kenyeret ecetbe áztatsz, és ezt beleteszed egy éjszakára a dobozba. Reggel, meleg vizes elmosás után a szagoknak nyoma sincs.

A hűtőszekrény szagtalanítása is könnyen elvégezhető: 1:1 arányú vizes-ecetes keverékkel törölgesd át a polcokat, a tömítést és a zöldségtároló dobozokat.
Házi praktikák a fürdőszobában

A vízkő eltávolítása az egyik legnehezebb feladat, hiszen szinte mindenhol megtalálható, és sokat kell súrolni, mire látható tisztaságot érsz el. Az ecetet itt is bevetheted: a lecsavarozható szerelvényeket, a csapok eldugult szűrőit vagy a zuhanyfejet egy éjszakára áztasd ecetbe, reggel öblítsd át folyó vízzel, és máris vízkőmentesítetted őket. Higított ecetes ronggyal vagy kefével a vékony vízkőréteg könnyen eltávolítható, de ha makacskodik, tömény ecetet hagyj egy ideig állni rajta.

Az eldugult kád- vagy mosdólefolyó is könnyen tisztítható ecet és szódabikarbóna keverékével, de a vécé lefolyója sem tömődik el, ha rendszeresen ecettel tisztítod, ráadául a kellemetlen szagok ellen is hatásos. Ha nem akarsz pepecselni, bioboltokban kaphatsz ecetes toalettisztítót is, melyet egyszerű használni.

A penészedés ellen egy liter forró vízhez tegyél egy deciliter ecetet, és ezzel súrold át az érintett részeket, de a keveréket szórófejes flakonba helyezve is használhatod, majd a felvitel után ronggyal töröld le.

Így segít az ecet a ruhatisztításnál

Ha az ágy matraca "balesetet szenved", vizes-ecetes keverékkel tisztíthatod ki, ezután némi szódabikarbónát szórj rá, és keféld át vagy porszívózd ki. Ha a dezodor gyakran hagy foltot a kedvenc pólóidon, csak vedd elő az ecetet, és mosás előtt spricceld be vele a foltot, majd mosd ki a ruhát a szokott módon.

Paradicsomszósz- vagy mustárfolthoz is bevetheted. A mosáshoz adva az ecetnek nemcsak folttisztító, de színélénkítő hatása is van.

Az ecet mint általános tisztítószer
A számítógépet, telefont vagy egyéb irodai gépet is megtisztíthatsz - persze kikapcsolt állapotban - ecetes-vizes keverékbe áztatott, jól kicsavart ronggyal. A billentyűzetnél a keverékbe áztatott fültisztító pálcika van segítségedre.

A redőnyt is ragyogóan tisztává varázsolhatod, ha kezedre pamutkesztyűt húzva azt ecetes-vizes keverékbe mártod, és végighúzod az ujjaidat a redőny lapjain. Az ecet kis tálakban a lakásba helyezve eltünteti a cigarettafüst szagát, de a falakon maradt golyóstollnyomok is eltüntethetők ecetes szivacs segítségével. Sőt, a téli sózott utcák okozta latyakos cipődet is megtisztíthatod vele, leoldja azt is, amit a víz nem.

A kopott szőnyegnek is jót tesz az ecet: négy liter vízhez adj egy csésze ecetet, és ezzel keféld át. Utána öblíteni sem kell, csak hagyd megszáradni. A fából készült bútorokon gyakran hagy fehér foltkarikát a nedves pohár, ezeket egyenlő arányban összekevert ecet és olívaolaj segítségével könnyen eltüntetheted, ha puha rongyot a keverékbe mártasz és áttörlöd vele a bútort. Ezután egy másik száraz ronggyal átdörgölve csillogóvá is varázsolhatod. Az ablak csíkmentes és ragyogóan tiszta lesz, ha ecetes meleg vízzel mosod le, majd egy száraz ronggyal gyorsan áttörlöd.

1 megjegyzés:

  1. Rózsám ez nagyon érdekes ezt mind kiprobálom hasznos tanácsok puszi Gizus!!

    VálaszTörlés